ενημερωτικο αιρετού 26-6-12

2012-09-18 17:27

Ιάκωβος Γ. Μπριλής                                                ΧΙΟΣ    26-6-2012    

       Μαθηματικός   

Αιρετός ΠΥΣΔΕ ΧΙΟΥ

(μέλος Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών)

Τηλ 6936927470

Email. brilis@chi.forthnet.gr

 

                                          ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

Συνάδελφοι,

σε τρεις ημέρες ολοκληρώνεται το διδακτικό έτος 2011-2012 και ως εκ τούτου θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω σχετικά με κάποια στοιχεία των συνεδριάσεων του ΠΥΣΔΕ Χίου ά εξαμήνου 2012.

  • Κατά τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ στις 13-2-12, έθεσα στο συμβούλιο το θέμα της έγκαιρης ενημέρωσης του οργάνου για τις  τοποθετήσεις που δικαιούται να ορίζει η Διευθύντρια Εκπαίδευσης εντός της νομίμου περιόδου των δύο μηνών με απόφασή της. Ζήτησα να ενημερώνεται νωρίς το συμβούλιο ώστε αν υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις να λαμβάνονται υπόψη πριν να θεωρηθούν ως «τετελεσμένες» οι τοποθετήσεις. Η κ. Διευθύντρια ανέφερε ότι ενεργεί πάντοτε βάσει της κειμένης νομοθεσίας και είναι  στη σκέψη της η έγκαιρη ενημέρωση του Συμβουλίου.
  • Κατά τη συνεδρίαση της 27-3-12 στην οποία εξετάσθηκαν τα κενά και πλεονάσματα , επεσήμανα με την έναρξη της συνεδρίασης ως απαράδεκτη την απαίτηση του Υπουργείου να απαντηθεί το θέμα εντός μιας ημέρας ενώ δεν προφθάσαμε να κάνουμε κάποια προεργασία. Για το λόγο αυτό, είπα, ότι σε τυχόν ανάγκη διευκρινήσεων ή αμφιβολιών θα ζητώ επιτόπου λεπτομερή εξήγηση. Η κ. Διευθύντρια αποδέχθηκε  το αίτημά μου.
  • Ακολούθησαν στη συνέχεια από 18-5-12 μέχρι τώρα  συνεδριάσεις καθορισμού οργανικών κενών, τοποθέτησης υπεραρίθμου, τοποθετήσεις μεταθέσεων-βελτιώσεων βάσει της νομοθεσίας  (ΠΔ 50/96 και ΠΔ 100/97) .

Στο θέμα που έθεσε η κ. Διευθύντρια Εκπαίδευσης , του να εφαρμόσει το ΠΥΣΔΕ ΧΙΟΥ  το ΠΔ 50/96 Άρθρο 15 παρ. «12. Οι εκπαιδευτικοί που δεν τοποθετήθηκαν σε σχολεία της προτίμησής τους τοποθετούνται προς το συμφέρον της υπηρεσίας στις υπόλοιπες κενές θέσεις. Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι περισσότεροι από τις οργανικές θέσεις, παραμένουν ως υπεράριθμοι στη διάθεση των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων και τοποθετούνται προσωρινά ή διατίθενται για τη συμπλήρωση ωραρίου σύμφωνα με τη διαδικασία του εδαφίου β' της παρ. 7 του άρθρου 14 σε σχολεία της συγκεκριμένης  περιοχής» ,  κατέθεσα τις σκέψεις μου  που είναι: Α) με την μη δήλωση προτίμησης επιλογής κάποιων κενών  θέσεων κατηγοριοποιούνται τα σχολεία σε α΄ποιότητας και β΄ποιότητας γεγονός που δεν επιτρέπεται να συμβαίνει. Β) Ότι επηρεάζεται η επιλογή θέσεων των ενδιαφερόμενων και τις επόμενες χρονιές.   Γ)  Στην εποχή της συγχώνευσης σχολείων  και υποχρεωτικών μετακινήσεων στην Περιφέρεια ή στην Επικράτεια (Ν.3848/100) και που φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά  προαιρετικά , υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ακάλυπτες κενές οργανικές θέσεις στην Α Χίου και απ΄ την άλλη να υποχρεωθούν συνάδελφοι να μετακινηθούν εκτός Χίου υποχρεωτικά την στιγμή που εμφανίζονται στη διάθεση ΠΥΣΔΕ .Στο σημείο αυτό επεσήμανα ότι με την εφαρμογή της διάταξης  θωρακίζουμε οργανικές και συναδέλφους σύμφωνα με την τρέχουσα κακή κατάσταση. Τα προηγούμενα χρόνια μπορεί μεν να μην εφαρμόζονταν αυτό το σημείο το ΠΔ αλλά δεν υπήρχε ο Ν. 3848/10 και δεν φοβόταν κανείς τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός Νομού στις οποίες βεβαίως είμαι αντίθετος. Γ) οι σκέψεις μου συνάδουν και με την απόφαση της ΕΛΜΕ για τις τοποθετήσεις αυτού του είδους που είπα ότι μου είχε εκφρασθεί ( από πέρσι κατά  μήνα Σεπτέμβριο) και επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα στις 13-6-2012. Βεβαίως ζήτησα να ξαναγίνονται και πάλι αιτήσεις προτίμησης προ της υποχρεωτικής τοποθέτησης.

Το θέμα αυτό υπερψηφίστηκε από το ΠΥΣΔΕ κατά πλειοψηφικά (4-1).

Συνάδελφοι, πρέπει στόχος του ΠΥΣΔΕ  να είναι η σταδιακή τακτοποίηση σε οργανικές όλων όσων είναι στη διάθεση ΠΥΣΔΕ.

  • Τέλος για το θέμα των προσωρινών τοποθετήσεων κατέθεσα την άποψη που εφαρμόζεται σε πολλά ΠΥΣΔΕ και είναι , όσοι συνάδελφοι δεν πήραν οργανική και είναι στη διάθεση ΠΥΣΔΕ, να παραμείνουν στα λειτουργικά κενά που υπηρέτησαν όλο το 2011-12. Ακόμη όσοι ήταν από τη διάθεση ΠΥΣΔΕ ΧΙΟΥ αποσπασμένοι σε άλλα ΠΥΣΔΕ ή είχαν άδειες, να παραμείνουν στο σχολείο μισθολογικής τοποθέτησής τους. Σ΄αυτό το θέμα και πάλι υπάρχει σύμπλευση με την ΕΛΜΕ η οποία και έστειλε σχετικά έγγραφα και ανακοινώσεις και άλλων ΠΥΣΔΕ στα μέλη του δικού μας ΠΥΣΔΕ. Οι απόψεις αυτές έγιναν ομόφωνα δεκτές.

 Συνάδελφοι, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε , βαδίζοντας στον ακανθώδη δρόμο της κατάργησης των εργασιακών κεκτημένων , της δραματικής περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, θέλω να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι προσπαθώ με κάθε τρόπο μέσα στο ΠΥΣΔΕ να σας εκπροσωπώ όσο γίνεται πιο δίκαια, παρακολουθώντας την τήρηση της νομιμότητας από πλευράς της διοίκησης. Γνωρίζω ότι κάθε διάταξη νόμου άλλον τον ευνοεί και άλλον τον θίγει. Ωστόσο ο νόμος δεν είναι λάστιχο αλλά είναι ο κοινός κανόνας για όλους μας. Δεν μπορεί άλλο άρθρο να το βλέπεις κι άλλο να το αγνοείς γιατί έτσι συμφέρει κάποιους. Τον κάθε νόμο τον συνέταξαν άλλοι και όχι εμείς που είμαστε στο ΠΥΣΔΕ και δεν είμαστε μάλιστα και νομικοί. Εντελώς άλλο είναι το αν παλεύουμε να αλλάξουμε ή καταργήσουμε  ως συνδικαλιστικό κίνημα κάποιους νόμους . Με αυτές τις σκέψεις , κλείνω το ενημερωτικό μου δελτίο και δηλώνω ότι θα εξακολουθήσω  και στο μέλλον να μετέχω στο ΠΥΣΔΕ ΧΙΟΥ  ανεπηρέαστος . ειλικρινής, πρόθυμος για κάθε επικοινωνία.

Εν όψει των θερινών διακοπών, σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!