ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ (24-9-12)

2012-09-24 21:25

                  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ   

                  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ  

 

Συνάδελφοι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και καλή δύναμη και κουράγιο που πολύ μας χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα των καιρών… Η κατάστασή μας με τα δύο μνημόνια συνεχώς χειροτερεύει από πολλές σκοπιές όπως:

 Πρώτο και κύριο είναι ότι βρισκόμαστε λόγω των επαχθών μνημονίων σε κατάσταση αδυναμίας επιβίωσης.

Στα λειτουργικά των σχολείων υπάρχει τεράστια μείωση κονδυλίων προς τους Δήμους και το τραγικό αποτέλεσμα είναι προ των θυρών ιδιαίτερα στην προμήθεια πετρελαίου αυξημένης τιμής, αναλωσίμων υλικών , χαρτικών, συντήρησης φωτοτυπικών και Η/Υ κ.α

Ζητούμε την άμεση αύξηση των λειτουργικών δαπανών ώστε να μπορούν να λειτουργούν με νοικοκυρεμένο τρόπο  τα σχολεία. Επίσης ζητούμε να δοθεί εντολή με σχετική Υπουργική απόφαση για  μείωση του φόρου καυσίμων για τις δεξαμενές των σχολείων και μόνον.

Στα Μισθολογικά, βλέπουμε να καταργούνται τα υπόλοιπα επιδομάτων Αδείας , Πάσχα, Χριστουγέννων και να αφαιρούνται ακόμη 800€ το χρόνο από τις άδειες τσέπες μας. Αν μάλιστα αποφασιστεί να υπάρξει μείωση του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου του Μισθολογίου- φτωχολογείου μας τότε θα μειωθούν κι άλλο οι αποδοχές μας σε αντίθεση με τις απαιτούμενες δαπάνες επιβίωσης που διατηρούνται στα ύψη σε όλα τα είδη κατανάλωσης, τα ενοίκια, τα εισιτήρια των ΜΜΜ.  Ακόμη «παίζονται» για πιο πέρα  η κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίων

Ζητούμε την μη εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την επαναφορά των μισθών μας στα πρό μνημονίων επίπεδα  και την άρση των αδικιών του μισθολογίου το οποίο άνοιξε υπερβολικά την ψαλίδα μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων μας.

Ζητούμε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής  εντός και εκτός της χώρας και να υπάρξει πόθεν έσχες για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Ζητούμε την απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο απ΄αυτούς που δεν το αποδίδουν.

Ζητούμε να παύσουν οι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία υπάλληλοι να είναι τα θύματα της οικονομικής πολιτικής.

Στην Περίθαλψη, είναι προφανές ότι αποδίδουμε κρατήσεις χωρίς αντίκρισμα αφού ο ΕΟΠΠΥ  με τις ανεπαρκείς συμβάσεις  του με γιατρούς και τα χρέη στους  φαρμακοποιούς μας έχει αφήσει ακάλυπτους και μας ‘στέλνει’ να πληρώνουμε σε ιδιωτικά ιατρεία αδιαφορώντας για την οικτρή οικονομική κατάστασή μας αλλά και όλων των ασφαλισμένων.

Ζητούμε το Υπουργείο Υγείας να  καλύψει το 1,5 δις ευρώ ελλείμματος του ΕΟΠΠΥ και να μας παρέχει ουσιαστική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στα συνταξιοδοτικά, υπάρχει λόγω περικοπών συνεχής μείωση του ποσού της κύριας σύνταξης αλλά και καταβαράθρωση των επικουρικών και του Εφάπαξ. που έχει από το 2010 μειωθεί 40%. Επιπλέον η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη είναι προ των πυλών με ότι αυτό συνεπάγεται..

Ζητούμε να μην υπάρξει  αύξηση των ορίων ηλικίας, ζητούμε  την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής προς πάσα κατεύθυνση.

Ζητούμε να επιστραφούν τα χρήματα στα Ταμεία και να διευθετηθεί το πρόβλημα των ομολόγων λόγω του γνωστού «κουρέματος» το οποίο τους αφαίρεσε εκατομμύρια ευρώ.

      Η αξιολόγηση- χειραγώγηση είναι ένα ακόμη μεγάλο θέμα που έρχεται. Ήδη έχει αναλάβει επιτροπή στο Υπουργείο να καταθέσει στον Υπουργό τα κριτήρια για την αξιολόγηση και μετά γι αυτά θα λάβουν θέση οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Ωστόσο στα συνέδρια της ΟΛΜΕ υπενθυμίζουμε ότι έχει ψηφιστεί η θέση ΟΧ Ι στην αξιολόγηση- χειραγώγηση του εκπαιδευτικού.  Τώρα όμως είναι σε ισχύ ο νόμος περί αξιολόγησης των Δημ. Υπαλλήλων στον οποίο προβλέπονται με ποσοστά πως θα γίνονται οι προαγωγές από Βαθμό σε βαθμό αλλά το μισθολόγιό μας θα είναι στάσιμο. Δηλαδή και εκατό να είμαστε άριστοι με την αξιολόγηση μόνο 60 θα προαχθούν. Μπορεί ο διπλανός μας με την ποσόστωση να πάρει προαγωγή σε  βαθμό κι εμείς να στασιμοποιηθούμε  Γι αυτούς που μένουν πίσω ποιες θα είναι οι   επιπτώσεις; Στο βάθος θα υπάρχουν στασιμότητες, για άλλους διαθεσιμότητες ή ακόμα και απολύσεις; Φυσικά δεν γνωρίζουμε ακόμη τα κριτήρια που επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή.

Ζητούμε να γίνει αντικειμενική αξιοκρατική βελτιωτική αξιολόγηση που να μη  έχει ίχνος χειραγώγησης  και να δίνει πραγματικά ευκαιρίες στον εκπαιδευτικό να βελτιωθεί επιμορφούμενος για να μπορέσει ουσιαστικά να ανταποκριθεί στα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά καθήκοντά του.  

  Οι Διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στη Β/θμια Εκπαίδευση ήταν ελάχιστοι (185 σε όλες τις ειδικότητες) ενώ οι παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης φέτος μόνο έφτασαν στις 3.140 με 1/3 εξ αυτών να είναι Φιλόλογοι . Ενώ υπάρχει ανάγκη σε κάποιες ειδικότητες λόγω αυξημένων κενών εν τούτοις δεν καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό..

Αύξηση ωραρίου διδασκαλίας   κατά τρεις ώρες προαναγγέλλεται εδώ και καιρό  στον ημερήσιο και Κυριακάτικο Τύπο. Η αύξηση  ώρών θα γίνει μέσα στο 2013 και σε συνδιασμό με την ανακατανομή των οργανικών θα φέρει μεγάλη αναστάτωση που μπορεί να σημάνει και ξεσπίτωμα συναδέλφων από τον τόπο κατοικίας τους.

Ζητούμε να γίνονται διορισμοί  για την κάλυψη πραγματικών κενών.

Ζητούμε να μην αυξηθεί το διδακτικό ωράριο δεδομένων και των ωρών που διαθέτει ο εκπαιδευτικός στο σπίτι για την προετοιμασία της διδασκαλίας και την διόρθωση των γραπτών δοκιμίων των μαθητών. Εξάλλου δεν υπάρχουν αποκλίσεις από ωράρια άλλων χωρών.

 Μπροστά σε όλα αυτά που έρχονται με ασύλληπτα γοργούς ρυθμούς είναι ανάγκη να προταχθεί η ενότητα του κλάδου και γενικά του συνδικαλιστικού κινήματος και των εν ενεργεία εργαζομένων και των συνταξιούχων. Σήμερα θίγονται όλοι οι κλάδοι με διάφορους τρόπους. Οι αγώνες αντιμετώπισης μιας τόσο σφοδρής επίθεσης στα δικαιώματα και τα κεκτημένα πιστεύουμε  πως δεν μπορεί να είναι σήμερα χλιαροί Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Χίου αντιτίθεται, και αντιστέκεται με τις δυνάμεις της απέναντι σ΄αυτή την  επέλαση. Η χρονιά που ξεκινά δεν πρέπει να μας βρει στους καναπέδες. Ο αγώνας μας πρέπει να δυναμώσει και να ξεχυθεί όλος ο κόσμος εντός  και εκτός κλάδου σαν χείμαρρος στις 26-9-12 στους δρόμους ζητώντας άμεση αλλαγή της απαράδεκτης αυτής πολιτικής .

                                                                                    ΧΙΟΣ 24-9-2012