Παγκόσμια ημέρα Εκπαιδευτικού

2012-09-13 21:03

                    Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού.

 

Σήμερα 5η Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού  που έχει καθιερωθεί από το 1994. Είναι ως εκ τούτου υποχρέωσή μας να αισθανθούμε βαθειά μέσα μας  τη σπουδαιότητα του δύσκολου ρόλου που έχουμε αναλάβει ως  εκπαιδευτικοί στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των μαθητών μας, με πρότυπα και αξίες που στοχεύουν σε μια κοινωνία δίκαιη που να παρέχει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά της.

Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να τονίσουμε ότι ενδιαφερόμαστε για μια ποιοτική εκπαίδευση που να καλλιεργεί στη νέα γενιά τα ιδανικά  των αρχών της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών χωρίς περιορισμούς , ρατσισμούς , βία ή αδικία.

 Βρισκόμαστε καθημερινά σ΄ ένα αγώνα  - και παρά τις αντίξοες συνθήκες – παλεύουμε για να μεταλαμπαδεύσουμε την πολιτιστική, ιστορική και επιστημονική μας κληρονομιά στις νεότερες γενιές, ενώ παράλληλα φέρουμε τη μεγάλη ευθύνη της διαμόρφωσης των αυριανών πολιτών που να σέβονται τον συνάνθρωπό τους όποιος κι αν είναι κι ακόμη να σέβονται και να αγαπούν τον πλανήτη που τους φέρει πάνω         του.
 

Ως προς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε με μια κρίση οικονομική- κρίση αξιών- κρίση πνευματική , το μεγάλο ζητούμενο είναι η  Ελληνική πολιτεία να κατανοήσει πως αντί να στοχοποιεί  τον εκπαιδευτικό, αντί να περικόπτει τις πενιχρές αποδοχές του, αντί να τον αφήνει αβοήθητο στο έργο του,  είναι απαραίτητο  να ανταποκριθεί επιτέλους ουσιαστικά στις ανάγκες του, να τον στηρίξει από κάθε πλευρά υλική και ηθική και να τον αποκαταστήσει όπως πραγματικά του αξίζει.

Η Ελληνική κοινωνία πρέπει να ξανααγκαλιάσει ως στυλοβάτες της όλους τους εκπαιδευτικούς γιατί αυτοί  αποτελούν  το μεγάλο αντίβαρο για τη διατήρηση της συνοχής της και της προόδου της.

                                                                            

                                                                                    

                                                                             Ιάκωβος Γ. Μπριλής